Meervoudig grondgebruik bij projectontwikkeling - Welke uitdagingen en mogelijkheden

Op 15/11/2016 van 12u tot 14u
Mr. Sofie BOULY, Lydian
,
,
Archived

Online seminarie van dinsdag 15 november 2016
Spreker: Mr. Sofie BOULY (Lydian)

De ruimte boven en onder de grond wordt vandaag de dag steeds vaker op meervoudige wijze gebruikt. Vaak worden hierbij constructies aangebracht onder, op of boven andermans grond of gebouw. Hierbij is te denken aan zonnepanelen, windturbines, ondergrondse leidingen, enz. Ook de oprichting van een bijkomende verdieping boven een bestaand (appartements)gebouw of het bouwen van een ondergrondse parking onder een bestaand gebouw behoren tot de mogelijkheden. De toenemende grondschaarste maakt dat projectontwikkelaars steeds vaker hun toevlucht nemen tot verticale verstedelijking.

Het bestaande Belgische rechtskader vertrekt echter nog steeds van het uitgangspunt dat het eigendomsrecht van de grondeigenaar zich uitstrekt tot al hetgeen zich boven en onder zijn grond bevindt. Het spreekt voor zich dat dit uitgangspunt ingaat tegen de hierboven aangehaalde voorbeelden, waarbij partijen beogen eigendomsrechten van verschillende personen boven en onder elkaar te stapelen.

Gedurende het seminarie bespreekt Mr. Sofie BOULY (Lydian) de bestaande mogelijkheden voor meervoudig grondgebruik (appartementsmede-eigendom, opstalrechten, erfpachtrechten, accessoire opstalrechten, enz.), zonder de aandachtspunten uit het oog te verliezen. Dit laat bouwactoren toe horizontale eigendomssplitsingen te creëren en hierdoor optimaal gebruik te maken van de (eventueel beperkte) ruimte bij de vormgeving van vastgoedprojecten.

Sofie Bouly deed de voorbije jaren doctoraal onderzoek naar horizontale stapeling van eigendomsrechten en is de auteur van het boek 'Onroerende natrekking en horizontale eigendomssplitsingen' (Intersentia 2015).  Zij maakt deel uit van het Real Estate department van Lydian.

Tijdens het seminarie komen o.a. volgende topics aan bod:

  • Actuele behoefte binnen de vastgoedpraktijk aan horizontale eigendomssplitsingen ?;
  • Welke mogelijkheden biedt het verruimd toepassingsgebied van de Opstalwet?
  • Mogelijkheden en aandachtspunten voor constructies op, boven, onder en over andermans grond; en
  • Relevante recente rechtspraak.