Controle over persoonlijke data als sleutel voor innovatie

Op 18/05/2020 van 12u tot 14u
Ruben VERBORGH, UGent
,
,
Archived

De Algemene Verordening Gegevensbescherming werd geschreven voor het Big Data-tijdperk waarin bedrijven data oogsten als businessmodel. De burger moet zelf het initiatief nemen en de stap zetten om deze data op te sporen en te beschermen. 

In het post-Big Data tijdperk zullen de rollen radicaal omgekeerd worden. Burgers zullen zelf de controle krijgen waar ze hun data opslaan en wie er toegang toe krijgt. Een concrete toepassing van deze innovatie is het “burgerprofiel” dat de Vlaamse Overheid lanceerde en verder ontwikkelt. 

Prof. Dr. Ruben VERBORGH duidt tijdens het seminarie de technologische achtergrond en juridische consequenties van deze omwenteling. Het seminarie is bestemd voor een juridisch geschoold publiek zonder specifieke technologische bagage. 

Tijdens het seminarie komen volgende topics aan bod:

  • Wat zijn de dataproblemen met het huidige technologielandschap?
  • Hoe werken mogelijke oplossingen, en wat bestaat er al vandaag?
  • Waar helpt AVG, en waar schiet het tekort?

Prof. Dr. Ruben VERBORGH is professor Decentralized Web Technology aan het IDLab van de UGent - imec. Verder is hij research affiliate aan de Decentralized Information Group van CSAIL aan MIT.  Verder is hij technologisch pleitbezorger voor Inrupt, ondersteund door Solid, dat de burger zowel on- als offline, de controle en keuze teruggeeft.  In 2019 was hij mede-auteur van onder andere de paper “Streamlining governmental processes by putting citizens in control of their personal data”.