Antimisbruikbepalingen, DBI-aftrek en RV - Impact voor holdings

Op 17/05/2018 van 12u tot 14u
Kim BRONSELAER, De Langhe Advocaten
Hans DECLEIR, De Langhe Advocaten
Werner HEYVAERT, De Langhe Advocaten
Archived

Is het “holding”-gras nu écht groener aan de overkant (Nederland, Groothertogdom Luxemburg, …)? Rechtsvergelijking, “substance” vereisten en antimisbruikbepalingen inzake Belgische holdings en de impact van de nieuwe bepalingen inzake DBI en RV.

Lange tijd stond België op de shortlist van internationale fiscale planners als één van de geprefereerde vestigingsplaatsen voor een holdingvennootschap. Ook familiale groepen en KMO’s deden graag beroep op een holdingstructuur in het kader van hun fiscale en/of familiale planning.

In dit seminarie gaan de sprekers na of diezelfde internationale tax planners evenals de lokale bedrijfsleiders en investeerders nog steeds met dezelfde positieve blik kijken naar de Belgische holding na de opeenvolgende fiscale hervormingen en de invoering van talrijke antimisbruikbepalingen in het bijzonder op het vlak van de DBI-aftrek en de roerende voorheffing.

Zijn zij nu beter af in Nederland of in het Groothertogdom Luxemburg en is de Belgische (familiale) holdingstructuur thans de facto afgeschreven?

Na een algemene inleiding worden volgende topics behandeld:

 1. Hybride instrumenten.
 2. Specifieke antimisbruikbepalingen inzake DBI-aftrek en roerende voorheffing.
  1. Artikel 203 WIB.
  2. Artikel 266 WIB.
 3. Voorbeelden en recente rulings.
 4. Rechtsvergelijking holdings: Nederland en het Groothertogdom Luxemburg.
 5. Economische substance in internationaal fiscale structuren (relevant personeel, kantoor, infrastructuur…).
 6. Het belang van het onderscheid tussen “actieve” en “passieve” holdings (niet alleen inzake BTW).
 7. Bedenkingen: ethische fiscaliteit voor holdings?

Meesters Kim Bronselaer, Hans Decleir en Werner Heyvaert zijn allen als advocaat verbonden aan het kantoor De Langhe Advocaten, waar zij respectievelijk gespecialiseerd zijn in (internationale) fiscaliteit (waaronder cross-border financieringen en transfer pricing problematieken), mergers & acquisitions evenals vermogensplanning. Binnen die domeinen hebben zij elk meerdere publicaties op hun actief en zijn zij gewaardeerde sprekers op interne en externe seminaries.