Gilles Van Namen is advocaat sedert 2008. Hij ontwikkelde expertise in het fiscaal recht in de meest brede zin (vennootschapsbelasting, BTW, indirecte belastingen, internationale fiscaliteit, fiscale procedure, het opzetten van financierings- en acquisitiestructuren, aanvragen voorafgaande beslissingen in fiscale zaken) bij een middelgroot advocatenkantoor, gespecialiseerd in het ondernemings- en fiscaal recht. Sedert 2015 ligt de focus van Gilles voornamelijk op vastgoedfiscaliteit en herstructureringen van vennootschappen en vzw’s (onder meer fusies, splitsingen, inbrengen, omvormingen).
Vincent legt zich o.m. toe op vennootschapsbelasting, personenbelasting alsook op grensoverschrijdende fiscaliteit. Hij begeleidt cliënten in fiscale procedures (zowel administratief als gerechtelijk) en staat cliënten bij in fiscale strafzaken. Vincent spreekt regelmatig op seminaries en publiceert geregeld over fiscale onderwerpen. Hij is lid van de International Bar Association (IBA), de International Fiscal Association (IFA) en de Antwerp Tax Academy (ATA).
ITAA/IBR: 2,0 uren.
OVB Erkenningsnummer: 2020-03751 OVB Punten: 2
Nationale Kamer van Notarissen: U ontvangt een aanwezigheids/deelnameattest waarmee u individueel uw erkenning kan aanvragen
Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders: U ontvangt een aanwezigheids/deelnameattest waarmee u individueel uw erkenning kan aanvragen
IBJ: U ontvangt een aanwezigheids/deelnameattest waarmee u individueel uw erkenning kan aanvragen
- De nieuwe EBITDA interestaftrekbeperking concreet toegepast. - Ook relevant voor (KMO) vennootschappen of groepen van vennootschappen ! - Hoe financieringskosten toetsen aan de grensbedragen ?
Complexe toepassing EBITDA interestaftrekbeperking ! Als onderdeel van de 2de fase van de hervorming van de VenB werd ook een nieuwe interestaftrekbeperking ingevoerd die van toepassing is vanaf aanslagjaar 2020. Aan de hand van concrete voorbeelden, gaan Vincent Vercauteren en Gilles Van Namen in op de praktische toepassing en de laatste ontwikkelingen. Hoe financieringskosten toetsen aan de grensbedragen ? De nieuwe aftrekbeperking voor financieringskosten houdt rekening met de netto interestkosten en de economisch gelijkwaardige kosten en opbrengsten (het zogenaamde ‘financieringskostensurplus’). Met interesten (of gelijkwaardige kosten en opbrengsten) die worden betaald in een Belgische groepscontext wordt in beginsel geen rekening gehouden. In tegenstelling tot de thin cap-regeling, worden de interesten betaald aan banken dan weer wel meegenomen in de berekening. De financieringskosten worden vervolgens getoetst aan het hoogste van volgende twee grensbedragen, waarbij echter rekening dient te worden gehouden met zgn. door de wetgever ingevoerde ‘ad hoc consolidatie’: - Ofwel 30% van de fiscale EBITDA - Ofwel 3 miljoen euro Ook voor (KMO) vennootschappen of groepen van vennootschappen, waarvan het financieringskostensurplus (ver) onder het bedrag van 3 miljoen euro blijft, is de interestaftrekbeperking relevant. Zij dienen in het kader van hun aangifte immers bepaalde formaliteiten te vervullen. De nieuwe EBITDA interestaftrekbeperking concreet toegepast. Op basis van concrete voorbeelden krijgt u inzicht in de praktische toepassing van de nieuwe interestaftrekbeperking. - Wat omvat de nieuwe regeling ? Wat is het verschil met de ‘oude’ thin cap-regeling en hoe verhouden de oude en nieuwe regeling zich ten aanzien van elkaar? - Zorgt de nieuwe interestaftrekbeperking voor meer aftrekcapaciteit voor uw interesten? - Welke kosten en opbrengsten dienen in rekening te worden gebracht om het financieringskostensurplus te bepalen? - Hoe moet de ‘ad hoc consolidatie’ concreet worden toegepast (voor de berekening van het financieringskostensurplus en de drempels)? Welke problemen rijzen er in dit verband in de praktijk (gezamenlijke controle, consortium,….)? - Wat met het niet-aftrekbaar gedeelte van het financieringskostensurplus? - Wat houdt de zgn. ‘grandfathering’ in? En wat met oude leningen die een ‘fundamentele wijziging’ ondergaan? - Welke verduidelijkingen zijn nog nodig en welke wijzigingen worden er nog aan de regeling verwacht? - Welke formaliteiten dienen in het kader van de aangifte in de vennootschapsbelasting te worden vervuld.
De inschrijvingsprijs voor dit online seminarie bedraagt € 148 (excl. BTW). Deze opleiding is gedeeltelijk betaalbaar via de KMO portefeuille, waar u een subsidie van 30 % (kleine onderneming) of 20 % (middelgrote onderneming) op de inschrijvingsprijs (exclusief btw) kunt ontvangen. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.
Voorwaarden
Webontwikkeling & Webontwerp door Webdoos