Vlabel - Tariefwijziging registratiebelasting en uitdoving woonbonus vanaf 1 januari 2020

Geschreven door Lexalert
Foto: Dafne Cholet  

De verlaging van registratiebelasting en de uitdoving van de woonbonus voor de gezinswoning starten vanaf 1 januari 2020. Om te bepalen welk fiscaal regime van toepassing is, is de datum van de authentieke leningsakte bepalend voor de woonbonus en van de verkoopovereenkomst voor de registratiebelasting.

Tax shift naar verwerven van een woning

Het Vlaamse Regeerakkoord voorziet in een tax shift van het hebben van een woning, naar het verwerven van een woning. Daarom wordt vanaf 1 januari 2020 het tarief van het verkooprecht verlaagd:

Op hetzelfde ogenblik zal ook de woonbonus uitdoven.

Volg het on demand seminarie Echtscheiding en verzekeringen met Gerrit VAN DAELE

Duidelijkheid over bepalende data

Woonbonus: De datum van de authentieke leningsakte bepaalt van welk regime u kan genieten. Tekent u uiterlijk op 31 december 2019 de leningsakte bij de notaris, dan kan u nog genieten van de geïntegreerde woonbonus. Dateert de authentieke leningsakte van na 31 december 2019, dan zal u de geïntegreerde woonbonus niet meer kunnen genieten.

Lees ook: Vlaams regeerakkoord 2019-2024 - Onroerend goed

Verkooprecht: Vanaf 1 januari 2020 kan u bij de aankoop van de enige gezinswoning wel genieten van een van de verlaagde tarieven van het verkooprecht. Hiervoor wordt gekeken naar de datum van de verkoopovereenkomst (het zogenaamde “compromis”). De datum van notariële akte is daarbij dus niet bepalend.