Vlaamse sloop- en heropbouwkorting definitief goedgekeurd

Geschreven door Lexalert
Foto: Steve Johnson  

De Vlaamse Regering keurde op 1 februari 2019 de Vlaamse sloop- en heropbouwkorting definitief goed. Wie een woning afbreekt en heropbouwt krijgt in dertien Vlaamse steden een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. Wie niet in één van die dertien steden woont kan met terugwerkende kracht van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De Vlaamse Regering zette daarvoor eind december het licht op groen. 

In dertien Vlaamse steden maak je aanspraak op 6% in plaats van 21% BTW bij sloop- en heropbouw. Vlaanderen neemt nu het heft in eigen handen. Eigenaars die geen aanspraak kunnen maken op het verlaagde BTW-tarief en toch bereid zijn hun woning af te breken en te vervangen door een energiezuinigere woning, kunnen een forfaitaire premie krijgen van 7.500 euro. Het Vlaamse gebouwenpark is immers relatief oud, met veel woningen die energetisch in erg slechte staat zijn. Zo’n 30% van de eengezinswoningen en 15% van de appartementen dateert zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: VLABEL biedt schatting van vastgoed bij erfenis aan

Voorwaarden om in geval van afzonderlijke vergunningen toch in aanmerking te komen voor de premie zijn dat de vergunning voor sloop werd gemeld vanaf 1/10/2018 en voor 1/03/2019 en deze voor heropbouw vanaf 1/10/2018 en voor 31/03/2019. De aanvrager moet beide vergunningen aanmelden bij het Vlaams Energieagentschap en dit binnen de 60 dagen vanaf 1 maart. Voor wie een gecombineerde vergunning indient, bedraagt de termijn 30 dagen.

7.500 euro voor opbouw nieuwe woning

Aan de premie zijn enkele voorwaarden verbonden. Enkel particulieren die tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning aanvragen voor sloop en heropbouw en die geen aanspraak kunnen maken op 6% BTW, kunnen de premie aanvragen. De premie wordt uitbetaald binnen de drie maanden nadat de sloopwerken zijn vastgesteld. De Vlaamse Regering heeft in 2019 15 miljoen euro voorzien. De aanvraag zal gebeuren via een webapplicatie van het VEA die beschikbaar zal zijn vanaf 1 maart.