Vlaamse sloop- en heropbouwkorting vanaf 1 oktober 2018

Geschreven door Lexalert

In verschillende steden in ons land betaal je 6% BTW in plaats van 21% als je een woning afbreekt en opnieuw opbouwt. De Vlaamse regering voert een sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro in voor al wie niet van dat verlaagd BTW-tarief kan genieten. Met deze Vlaamse BTW-korting verlaagt het energieverbruik en verhoogt de woonkwaliteit.

In ons land krijgt wie een woning afbreekt en heropbouwt in stedelijke kernen, van de federale overheid een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. Voor Vlaanderen gaat het om 13 steden. De Vlaamse regering pleitte al meermaals bij zijn federale en zelfs Europese collega’s om die belangrijke fiscale stimulans door te trekken naar de rest van Vlaanderen. De strikte Europese regelgeving steekt echter stokken in de wielen en lijkt een dergelijke uitbreiding voorlopig niet toe te laten.

De Vlaamse regering neemt nu het heft in eigen handen. Wie geen recht heeft op het verlaagd BTW-tarief, zal in plaats daarvan een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting kunnen krijgen. In 2019 wordt daarvoor 15 miljoen euro voorzien.

7.500 euro voor opbouw nieuwe woning

Particulieren die een woning in het Vlaams Gewest afbreken en heropbouwen en geen recht hebben op het BTW-tarief van 6%, zullen een forfaitair bedrag van 7.500 euro krijgen. De premie zal beschikbaar zijn voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt speelt geen rol, aangezien dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere. Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA) het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.