Tijdelijk verlaagd btw-tarief in de horecasector

Geschreven door Serge Mesotten, Alaska, www.alaska-group.eu
Foto: jonas01123

Restaurant- en cateringdiensten zijn in principe onderworpen aan het verlaagd btw-tarief van 12%. In strijd tegen de Coronacrisis heeft de regering beslist om sinds 8 juni 2020 het btw-tarief tot eind 2020 verder te verlagen tot 6% btw. We geven een overzicht waarvoor het 6%-btw-tarief juist van toepassing is en wie het concreet kan gebruiken.

Restaurant

Een restaurantdienst is een levering van maaltijden die gepaard gaat met bijkomende diensten waardoor het op zich geen loutere levering meer is. Essentieel om van een restaurantdienst te kunnen spreken is dus het feit dat er, naast het verstrekken van eten en drank nog voldoende bijkomende diensten verstrekt worden en dit met het oog op verbruik ter plaatse. De voor de hand liggende diensten zijn het opnemen van de bestelling aan tafel, de bediening, enz. Het verstrekken van eten en drank is dus maar een onderdeel van de restaurantdienst. Een cateringdienst is in feite hetzelfde als een restaurantdienst, maar op een andere plaats. Een restaurantdienst vindt nl. plaats in de lokalen van de dienstverrichter of m.a.w. van de restauranthouder, terwijl een cateringdienst ergens anders plaatsvindt voor de restauranthouder.

Volg op 18 juni 2021 van 12:30 uur tot 13:30 uur het online seminar Up-to-date - Fiscaliteit, boekhouding en vennootschap (JUN 2021) met Roel VAN HEMELEN

Opsplitsing

Voor restaurant- en cateringdiensten geldt een verlaagd btw-tarief van 12 % met een uitzondering voor dranken die onderhevig zijn aan het normale btw-tarief van 21%. Bijgevolg zijn dranken die het voorwerp zijn van een restaurant- of cateringdienst onderworpen aan 21 % btw. Indien derhalve een globale prijs wordt gevraagd voor een restaurant- of cateringdienst waarbij zowel spijzen als dranken worden verschaft, moet die prijs worden uitgesplitst. Gebeurt dat niet, dan is op het geheel 21% btw van toepassing. De regering heeft echter beslist om het btw-tarief van 6% toe te passen op restaurant- en cateringdiensten inclusief niet-alcoholische dranken. De uitsplitsing moet dus niet meer gebeuren wat niet-alcoholische dranken betreft. Enkel alcoholische dranken blijven onderworpen aan 21% btw. De btw-verlaging geldt tot 31 december 2020.

►Lees ook: Covid-maatregelen: tijdelijke ‘carry-back’ en ‘wederopbouwreserve’

Permanente of tijdelijke inrichting

In een persbericht van 6 juni 2020 meldt de FOD Financiën dat de tijdelijke tariefverlaging geldt voor alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten. Bijgevolg kan de tijdelijke tariefverlaging worden toegepast door fastfood en zelfbedieningsrestaurants; restaurants in theaters, musea en winkelcentra; kantines en bedrijfsmesses; hotels of gastenkamers met half- of volpension; cafetaria's, bars, herbergen, theesalons en discotheken; foodtrucks, snackbarauto's; traiteurs, bakkerijen met verbruiksalons; en tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, op een markt, een beurs.