EPC-attest voor gemene delen?

Geschreven door Dhr. Stefan Ghijsen, Alaska, www.alaska-group.eu

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en inhoud van het EPC verschillend. Zo is een EPC o.m. verplicht bij de verkoop of verhuur van woongebouwen, zoals een appartement. Vallen daar ook de gemene delen onder?

De bedoeling van het EPC is burgers en organisaties sensibiliseren om hun gebouw energiezuinig te maken. Op het EPC staan daarom een energiescore en een energielabel, gaande van A+ tot F, die aantonen hoe energiezuinig het gebouw is ten opzichte van andere gebouwen. Ook bij de verhuur en verkoop van appartementen is dat EPC verplicht. In Vlaanderen is dat EPC echter niet nodig voor de gemene delen van een appartement, maar dat komt binnenkort wel verandering in zodat geïnteresseerde kopers ook weten of bv. het dak van de gemene delen voldoende geïsoleerd is en dus energiezuinig is.

Vanaf 2022 wordt het EPC ook verplicht voor gemene delen. Een nieuw besluit van de Vlaamse regering van 30 november 2018 houdende wijzigingen van het Energiebesluit van 19 november 2010 maakt een EPC-attest op termijn daarom ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen. Het EPC van de gemeenschappelijke delen verschaft niet enkel informatie over de collectieve installaties in appartementsgebouw, maar ook over het dak, de buitenmuren, vloeren, wanden en nog veel meer. De verplichting tot een EPC geldt altijd, ook als het appartement dus niet wordt verkocht of verhuurd. Vanaf 2020 zou zo’n attest al aangevraagd kunnen worden.

Het EPC-attest voor gemeenschappelijke delen zal echter enkel verplicht zijn voor alle appartementsgebouwen met minstens twee gebouweenheden, ongeacht of het eigendomsrecht in het gebouw verdeeld is of niet. Voor nieuwbouwappartementen geldt de verplichting tien jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen